Hooggevoeligheid

Ongeveer 20% van de mensen verwerkt prikkels anders. Ik werk in mijn praktijk veel met mensen die kenmerken hebben van hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en mensen met kenmerken van een empathische persoonlijkheid. Ondanks dat er ook verschillen zijn tussen hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en de empathische persoonlijkheid, gebruik ik deze termen door elkaar. Dit omdat zowel de veelgehoorde klachten als de vaak geziene kwaliteiten sterk overeenkomen. Voor het gemak gebruik ik op deze pagina het woord hooggevoeligheid of HSP’er (highly sensitive person).

Kenmerken

  • Een relatief sterk reagerend zenuwstelsel en juist relatief zwakke filters om prikkels buiten te sluiten.
  • Zowel positieve als negatieve prikkels worden sterk opgepikt en we voelen vaak zo diep met een ander mee, dat we de energie van de ander absorberen. Dit gebeurt vaak onbewust.
  • De klachten: vermoeidheid en overprikkeling. Er komt veel informatie via de zintuigen binnen, wat zich kan uiten in emotionele reacties, huilbuien, verwarring, angst. Vaak komen geluiden of geuren harder binnen.

Doordat deze klachten zo overweldigend kunnen zijn, hebben we vaak minder bewustzijn op de kwaliteiten van hooggevoeligheid – terwijl die er natuurlijk ook zijn!

De kwaliteiten

Ik hoor zo vaak cliënten die zeggen ‘ik ben hooggevoelig, en ik ben zo moe!’. Dan verwar je hooggevoeligheid met de klachten die erbij kunnen horen, terwijl je de kwaliteiten ervan minder ervaart.

In mijn ervaring kiezen hooggevoelige mensen er op zielsniveau voor om te incarneren met deze specifieke eigenschappen. Ik zie in variërende mate mensen met een open energieveld, een gevoelig zenuwstelsel, het vermogen om subtiele energieën waar te nemen, een sterke behoefte aan vrede en harmonie en een diep gevoel dienstbaar te willen zijn.

Juist doordat het energieveld zo open is en er zoveel energieën het systeem binnenkomen, hebben we heel specifieke talenten. HSP’ers kunnen vaak subtiele energieën of onzichtbare sferen waarnemen. We reizen gemakkelijk in het universum door een verruimd bewustzijnstoestand. Soms hebben we paranormale vermogens en een sterke intuïtie. Hiermee zijn we in staat een brug te slaan tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld. HSP’ers ervaren grote (com)passie en stemmen zich makkelijk af op andermans emoties en gevoelens. We zijn graag in een omgeving met hoge frequenties en sommigen communiceren gemakkelijk met dieren, planten, stenen of bomen.

We worden dikwijls geboren in families of gemeenschappen die onze vermogens niet (h)erkennen. Dit biedt ons een mogelijkheid om ontzettend veel te leren in dit leven.

Hoe energetisch bewustzijn helpt bij het ontvouwen van deze kwaliteiten

De klachten zitten vaak zodanig in de weg dat er weinig ruimte overblijft voor de ontwikkeling van de kwaliteiten. Dan kunnen we niet in onze kracht gaan staan. Er wordt meer ‘overleefd’ dan ‘geleefd’ vanuit potentie. Echter, als we ons bewust worden van ons energieveld en (energetisch) goed voor onszelf leren zorgen, kunnen de kwaliteiten tot bloei komen.

Een voorbeeld: veel HSP’ers pikken makkelijk non-verbale signalen en subtiele energieën op. Velen ontwikkelen een vorm van helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid en/of helderwetendheid. Deze helderheid wordt vaak niet direct herkend als ‘kwaliteit’. Wanneer gevoeligheden niet worden verwelkomd met begrip en aanmoediging, worden ze diep weggestopt en bovendien kunnen deze kwaliteiten – en de hoeveelheid aan informatie die ze met zich meebrengen – bijzonder overweldigend zijn.

Hoe zien de sessies er dan ongeveer uit?

In de sessies gaan we eerst leren hoe je kunt ontprikkelen. Dan ontstaat er meer stevigheid. Langzaam leer je je eigen (energie)systeem kennen, en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Ik moedig je aan bij het ontdekken van je deze – vaak subtiele, onzichtbare – talenten. Het bewustzijn op deze processen en het hernieuwde contact met het lichaam zorgt ervoor dat ook de kwaliteiten (h)erkend gaan worden. In mijn perceptie hebben we ook hiervoor gekozen op zielsniveau. Dankzij dit mooie pad gaan we steeds meer omarmen wie we echt zijn.

Wil je hierover meer lezen? Dan kan ik Ben ik een empaat? van Feather Leven met hooggevoeligheid van Orloff aanraden.

Hier vind je meer tips voor boeken, filmpjes & muziek!

Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van mijn aanbod.